فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، بهار 1392)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید میثم موسوی، سید حسام سیدین *، آیدین آرین خصال، جمیل صادقی فر، بهرام آرمون، یحیی صفری، یاسر جویانی صفحه 7
    مقدمه

    تحقق اهداف توسعه ای و کاهش نابرابری های منطقه ای در کشورهای در حال توسعه در گرو برنامه ریزی منطقه ای می باشد که لازمه آن شناسایی جایگاه توسعه یافتگی مناطق نسبت به یکدیگر است. این پژوهش با هدف سطح بندی شهرستانهای استان کرمانشاه در بهره مندی از شاخصهای ساختاری سلامت با استفاده از الگوی اسکالوگرام انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی بوده که به بررسی وضعیت شاخصهای ساختاری سلامت در شهرستان های استان کرمانشاه در سال 1388پرداخته است. داده های مورد نیاز در سه گروه شاخصهای نهادی، نیروی انسانی و بهداشت روستایی با استفاده از یک فرم جمع آوری اطلاعات محقق ساخته و از طریق مطالعه سالنامه آماری استان جمع آوری گردید. تحلیل داده ها بر اساس الگوی اسکالوگرام و به کمک نرم افزار Excel 2010 و SPSS نسخه 18 انجام گرفت.

    یافته ها

    شکاف زیادی از نظر بهره مندی از شاخصهای ساختاری بهداشت و درمان در بین شهرستانهای استان کرمانشاه وجود دارد. شهرستان کرمانشاه و جوانرود با 81 امتیاز، بیشترین و شهرستان سرپل ذهاب با 39 امتیاز، کمترین میزان بهرهمندی از این شاخصها را به خود اختصاص دادند. در مجموع 50 درصد از شهرستانهای استان در سطح توسعه نیافته و کمتر توسعه یافته و 72/35 درصد از آن ها در سطح توسعه یافته قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    بیشترین توسعه یافتگی مربوط به شاخص های نیروی انسانی و کمترین توسعه یافتگی مربوط به شاخصهای بهداشت روستایی و نهادی بود. در راستای بهبود وضعیت شاخصهای کمتر توسعه یافته و نیز تعدیل تفاوت ها در سطوح برخورداری شهرستان های استان، پیشنهاد می شود برنامه ریزی های توسعه محور متناسب با سطوح توسعه یافتگی این شهرستانها به مرحله اجرا گذاشته شود.

    کلیدواژگان: الگوی اسکالوگرام، شاخصهای ساختاری سلامت، توسعه یافتگی، کرمانشاه
  • هادی خوشاب، سکینه سبزواری *، نجمه غلامحسینی نژاد، محمد علی رضایی صفحه 16
    مقدمه

    عوامل متعددی بر خواب بیماران بستری تاثیر می گذارند که شناخت این عوامل می تواند در برنامه ریزی و ارائه مراقبت های پرستاری تاثیر بسزایی داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دیدگاه پزشکان، پرستاران و بیماران در زمینه عوامل مرتبط با اختلال خواب بیماران انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقایسه ای است که بر روی 530 نفر از پزشکان، پرستاران و بیماران بستری در بخش های داخلی و جراحی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. روش نمونه گیری در دو مرحله و به صورت سهمیه ای و متوالی صورت گرفت. داده ها توسط پرسشنامه پژوهشگر ساخته «عوامل مرتبط با خواب بیماران» مشتمل بر 58 سوال در حیطه های عوامل محیطی، فردی-جسمی، فردی-روانی، مراقبتی، عادات قبل از خواب، به روش مصاحبه جمع آوری شدند. روایی محتوای پرسشنامه با 96/0 و پایایی با ضریب آلفاکرونباخ 86/0 تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آمار توصیفی و آزمون های تی، آنوا و post hoc انجام شد.

    یافته ها

    نتایح نشان داد که عوامل موثر در بهداشت خواب از دیدگاه پزشکان، پرستاران و بیماران متفاوت بود. بیشترین عامل موثر محیطی، خوابیدن بر روی تخت بیمارستان و تغییر بستر، عوامل جسمی مانند درد، عوامل روانی مانند نگرانی از خانواده و دور شدن از آنها بود. بیشترین عادت قبل از خواب، صحبت کردن با دیگران و بیشترین عامل مراقبتی موثر براختلال خواب، بیدار کردن بیمار جهت انجام مراقبت های پرستاری معمول عنوان شد)05/0 (P<.

    نتیجه گیری

    عوامل متعددی بر خواب بیماران در بخش ها و بخصوص بخش جراحی تاثیر می گذارد. پرستاران می توانند با رفع مشکلات، خواب بیمار را بهبود بخشند. شرایطی نظیر فراهم ساختن محیط های آرام، تلاش جهت رفع مشکلات جسمی، ارتباط و صحبت با بیمار جهت کاهش اضطراب، می تواند سبب سلامت خواب و در نتیجه سلامت جسمی و روانی شود.

    کلیدواژگان: اختلال خواب، بیماران بستری، بخش داخلی و جراحی
  • محمد حیدری، سارا شهبازی، فاطمه دریس صفحه 25
    مقدمه
    امروزه در عرصه مراقبت های بهداشتی، کارکنان فوریت های پزشکی با موضوعات و موقعیت های پیچیده ای مواجه هستند که حاصل فناوری پیشرفته، درک بالا و تیز هوشی در بخش های اجتماعی، بالارفتن فرهنگ بهداشتی، تغییرات ویژگی های اخلاقی و فرهنگی می باشد. لذا هدف از این مطالعه تعیین تاثیر آموزش مهارت حل مسئله بر تصمیم گیری دانشجویان فوریت های پزشکی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون است که بر روی60 نفر از دانشجویان فوریت های پزشکی در دو گروه شاهد (30 نفر) و آزمون (30 نفر) انجام گرفته است. روش نمونه گیری، تمام شماری بوده و کلیه دانشجویان فوریت های پزشکی در این مطالعه شرکت داده شدند. برای این منظور گروه آزمون به مدت 8 جلسه دو ساعته در طول ترم تحت آموزش مهارت حل مسئله قرار گرفتند، ولی گروه شاهد آموزشی دریافت نکردند. برای تعیین مهارت تصمیم گیری از ابزار پژوهشگر ساخته «پرسشنامه تصمیم گیری» (Decision Making Questionnaire) استفاده شد. روایی محتوایی، با نظر 8 نفر از اساتید تایید و پایایی این آزمون نیز در دو مرحله بررسی و با استفاده از آلفای کرونباخ، 87/0 و 84/0 بدست آمد. اطلاعات در دو مرحله قبل و بعد از برنامه آموزشی جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات در نرم افزار SPSS نسخه 16 با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، تی زوج شده و کای دو انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد مهارت تصمیم گیری در دانشجویان فوریت های پزشکی از نمره پایینی برخوردار است. همچنین آموزش مهارت حل مسئله در گروه آزمون موجب تقویت مهارت تصمیم گیری در آن ها شده است). 05/0P<) و میانگین این مهارت از 89/1±66/8 به 62/1±36/11رسیده است. در حالی که در گروه شاهد، سطح این مهارت تغییری نداشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش بیانگر افزایش قدرت تصمیم گیری دانشجویان فوریت های پزشکی با آموزش مهارت حل مسئله است. لذا وارد نمودن آموزش مهارت حل مسئله در حیطه های مختلف فوریت پزشکی اعم از آموزش، پژوهش و مدیریت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: حل مسئله، تصمیم گیری، فوریت های پزشکی
  • ترانه عنایتی، فرشیده ضامنی، نگار نصیرپوردرویی * صفحه 32
    مقدمه

    آموزش دانشگاهی در سراسر جهان با توجه به نظام آموزش عالی و نقش اطلاعات و ارتباطات تحت تاثیر تغییرات و اصلاحات مهمی قرار گرفته است. این نظام در صورتی از عهده وظایف خود بر می آید که از نظر کیفیت آموزشی در وضعیت مطلوبی باشد. این پژوهش به منظور تعیین کیفیت خدمات آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بر اساس الگوی سروکوآل انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با روش توصیفی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران به تعداد 2322 نفر بود که از میان این افراد 341 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. گردآوری داده ها از طریق «پرسشنامه سروکوآل»(Servqual Questionnaire) که دارای 26 سوال است جمع آوری شد. اعتبار و پایایی آن بر اساس مطالعات قبلی تایید شده است. تجزیه و تحلیل استباطی داده ها از طریق آزمون تی گروه های همسان بوسیله نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که در بعد تضمین (با میانگین 41/4)، بعد پاسخگویی (با میانگین 32/4)، بعد همدلی (با میانگین 38/4) و بعد ملموس بودن (با میانگین 47/4) بود و انتظارات دانشجویان در سطحی بالاتر از خدمات دریافت شده بود. اما در بعد اطمینان (با میانگین 42/4) خدمات دریافت شده در سطح انتظارات قرار داشت.

    نتیجه گیری

    هرچند انتظارات دانشجویان در سطحی بالاتر از خدمات دریافتی قرار داشت و دانشجویان از کیفیت خدمات دانشگاه رضایت کامل نداشتند، ولی از رضایت نسبی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، رضایت دانشجویان، الگوی سروکوآل
  • مهناز جلالوندی، اسماعیل شاه طهماسبی، سارا شمس الهی صفحه 40
    مقدمه
    برنامه های توسعه با هدف گسترش رفاه عمومی و عدالت محوری بین شهر و روستا تنظیم شده است. این برنامه ها معیار مناسبی برای بررسی عملکرد برنامه های کلان کشور می باشند. ارزیابی هر برنامه از مهمترین مباحث عملکردگرایی می باشد. این پژوهش با هدف تعیین کارایی نسبی مدیریت کلان بهداشت روستایی در استان های کشور در طول برنامه سوم و سال های ابتدایی برنامه چهارم توسعه انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش با روش توصیفی و در بین تمامی استان های کشور و در طول برنامه های سوم و سال های ابتدایی برنامه چهارم یعنی سال های 1386-1379 انجام گرفته است. آمارها از مستندات رسمی کشور استخراج شده و در این راستا از سه شاخص ورودی و پنج شاخص خروجی و الگو ریاضی تحلیل پوششی داده ها و نرم افزار DEA master1 برای تجزیه و تحلیل استفاده گردیده است.
    یافته ها
    در طی برنامه سوم و چهارم توسعه و بر اساس هشت شاخص، استان تهران و مازندران از نظر کارایی در صدر استان های کشور قرار دارند. در کل اختلاف بین کمترین و بیشترین کارایی در استان ها، رو به کاهش است و این نشانه مدیریت مناسب روند توزیع ثروت کشور در بین استان ها می باشد. در تحلیل حساسیت مشخص شد که شاخص «نسبت بهورز شاغل به 1000 نفر جمعیت روستایی» در میان ورودی ها و شاخص «درصد خانوارهای روستایی برخوردار از شبکه آب آشامیدنی» در بین خروجی ها، به خاطر کمترین حساسیت از پتانسیل بالایی در میان استان ها برای توجه بیشتر و استفاده مناسب تر برخوردارند. علاوه بر این حساس ترین و کاراترین شاخص های موجود در بین ورودی ها، شاخص «میانگین سرانه تعداد خانه های بهداشت و مراکز درمانی روستایی» بوده است و در میان خروجی ها نیز حساس ترین و تاثیرگزارترین شاخص «میانگین هزینه بهداشتی و درمانی خانوار روستایی تامین شده از دولت و به صورت رایگان» بوده است.
    نتیجه گیری
    استان های کارا برای مدیریت مناسب منابع و هزینه های خود، باید به ایجاد همگونی در شاخص های خود بپردازند. یعنی با مدیریت مناسب، شاخص های حساس خود را کاسته و از طرف دیگر استان های ناکارا به حساس شدن شاخص های خود، یعنی استفاده بهتر از منابع و برنامه ریزی در بهبود خروجی ها بپردازند.
    کلیدواژگان: کارایی، بهداشت روستایی استانها، هزینه خانوار، برنامه های توسعه، تحلیل پوششی داده ها
  • سارا صراحتی، فرهاد حسین پناه، اکبر بیگلریان، مریم برزین، عنایت الله بخشی صفحه 51
    مقدمه
    در قرن 21، چاقی با روند رو به رشد می باشد و یکی از بزرگترین چالش های سلامت در جهان به شمار می آید. هدف از این مطالعه تعیین عوامل مرتبط با چاقی در خانواده های ساکن شهر تهران می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی،چاقی به عنوان تابعی از سن، جنسیت، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و سیگاری بودن برای برآورد نسبت شانس چاقی (Obesity odds ratio) در داده های TLGS(مطالعه قند و لیپید تهران) بکار رفته است. در این پژوهش بخشی از داده های TLGS، شامل 3935 خانوار که اعضای آنها سن بالای 20 سال داشته و در فاصله زمانی سالهای 1385 تا 1387مورد مطالعه قرار گرفته اند(8875 نفر)، بررسی شدند. وزن و قد به ترتیب با استفاده از ترازوی الکترونیکی دیجیتالی و متر نواری اندازه گیری شد. دور کمر و باسن با استفاده از یک پروتکل استاندارد بوسیله یک فرد آموزش دیده اندازه گیری شد. تمامی تحلیل ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه16 و SAS نسخه 1/9 انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمایه توده بدنی در مردان برابر 59/26 (کیلوگرم بر متر مربع) و در زنان برابر 96/27 (کیلوگرم بر متر مربع) می باشد. نسبت شانس چاقی برای سن، زنان و افراد متاهل به ترتیب برابر 01/1 (001/0>P)، 10/2 (001/0>P) و 53/1 (001/0>P) می باشد. یک ارتباط معکوسی بین سطح تحصیلات و چاقی بدست آمد که نسبت شانس چاقی برابر 83/0 (028/0>P) و 50/0 (001/0>P) به ترتیب برای سطح تحصیلات متوسطه و دانشگاهی می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که عوامل مرتبط با چاقی در این پژوهش با بسیاری از مطالعات در کشورهای دیگر مطابقت دارد. بنابراین،کاهش چاقی با توجه به عوامل مرتبط با آن بایستی در برنامه ریزی های بهداشتی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: چاقی، نسبت شانس، نمایه توده بدنی
  • مهتا اسکندرنژاد صفحه 59
    مقدمه
    تصویر بدنی مفهوم پیچیده ای است که در بردارنده عوامل بیولوژیکی، روانشناختی، درونی و عوامل اجتماعی خارجی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی تصویر بدنی و میزان فعالیت بدنی در زنان و مردان با توجه به سطوح مختلف شاخص توده بدنی انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بوده که 264 نفر به عنوان نمونه به صورت تصادفی خوشه ایطبقه ای از مدرسین و کارکنان دانشگاه تبریز انتخاب شدند و پرسشنامه های اطلاعات فردی و جمعیت شناسی، تصویر بدنی «رتبه بندی نیمرخ شکل» (Silhouette Figure Rating) و «میزان فعالیت بدنی» (Physical Activity Rate) را تکمیل کردند. در طراحی مقیاس رتبه بندی نیمرخ شکل، روایی همزمان آن با شاخص توده بدنی 71/0 و پایایی به روش آزمون مجدد 78/0 گزارش شده است. در این پژوهش نیز روایی همزمان آن با شاخص توده بدنی 70/0 به دست آمد. داده ها با استفاده از SPSS نسخه 18 تحلیل شد.
    یافته ها
    3/33 درصد زنان و 8/48 درصد مردانی که دارای وزن طبیعی بودند، ادراک صحیحی از تصویر بدنی خود داشتند. همچنین یافته ها نشان داد که تصویر بدنی 63 درصد و 49 درصد واریانس شاخص توده بدنی را به ترتیب در زنان و مردان تبیین می کند. نتایج نشان داد که بین شاخص توده بدنی و تصویر بدنی در زنان (آزمون قطعی فیشر=84/58 و 0001/0>P) و مردان (آزمون قطعی فیشر=18/74 و 0001/0>P) همبستگی معناداری وجود دارد. تابع تشخیص به دست آمده در این پژوهش 8/59 درصد افراد (158 نفر از 264 نفر) را به درستی دسته بندی کرده بود.
    نتیجه گیری
    افراد چاق بیشترین و افراد با وزن طبیعی کمترین درک صحیح را از شکل بدنی خود دارند، به طوری که تقریبا نیمی از افراد با وزن طبیعی خود را کمتر و یا بیشتر از وضعیت واقعی درک می کنند. انجام پژوهش هایی با سایر روش های سنجش تصویربدنی، میزان فعالیت بدنی و چربی بدنی در گروه های سنی مختلف پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تصویر بدنی، شاخص توده بدنی، فعالیت حرکتی، چاقی، لاغری
  • حمیدرضا خانکه، شاهرخ علی نیا *، غلامرضا معصومی، داوود خراسانی زواره، مریم رنجبر، لیلا داددوست، محمد علی حسینی، مسعود فلاحی خشکناب، مارت کاسترون صفحه 71
    مقدمه

    سیستم اورژانس پیش بیمارستانی به عنوان بخشی از سیستم جامع تامین خدمات سلامتی، با ارائه خدمات اورژانس در خارج از بیمارستان و انتقال بیماران و مصدومین حوادث به مراکز درمانی، نقش خود راایفا می کند. هدف اصلی خدمات پیش بیمارستانی، ارائه خدمات درمانی به مصدومینی است که به خدمات فوری نیاز مبرم دارند.پیشگیری ازبروزناتوانی ها و انتقال صحیح و سریع مصدومین توسط پرسنل آموزش دیده به مرکز درمانی نیزازجمله وظایف مهم این سیستم محسوب می شود.این سیستم درکشورهای مختلف درای تفاوت هایی می باشد ویکی ازعرصه های مهمی که این سیستم هادرآن نقش حیاتی ایفامی نمایند حوادث ترافیکی است که درکشورهای درحال توسعه ازجمله ایران دارای اهمیت زیادی می باشد،چنانچه درایران به عنوان دومین عامل مرگ ومیرو اولین عامل باربیماری محسوب می گردد.ازآنجاکه اولین قدم های درارزیابی سیستم ها بررسی مقایسه ای آنهابااستانداردهای قابل قبول است لذااین مطالعه باهدف، ،بررسی سیستم های ارائه خدمات پیش بیمارستانی باتاکیدبرحوزه ی حوادث ترافیکی در کشورهای پیشرفته ودرحال توسعه انجام شد.
    روش شناسی: این مطالعه ازنوع مروری بوده که درآن سیستم های ارائه خدمات پیش بیمارستانی باتاکیدبر حوادث ترافیکی باهم مورد مقایسه قرارگرفته اند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد درکشورهای توسعه یافته ودرحال توسعه تفاوت هایی درسیستم ارائه خدمات پیش بیمارستانی به خصوص دربخش ساختار،سطح ارائه خدمات ومنابع انسانی (آموزش،توزیع وتخصص) وجودداردکه موجب ایجادتفاوت درالگوهای ارائه ی خدمات دراین زمینه شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه معرف آنست که باتوجه به اینکه بخش قابل توجهی ازتلفات حوادث ترافیکی (60 - 20 درصد) درفازانتقال مصدوم به مرکزدرمانی رخ می دهد مقایسه انتقادی این سیستم باسیستم های مشابه درکشورهای توسعه یافته وپایه گذاری یک سیستم متناسب باوضعیت وشرایط جامعه می تواندگامی درجهت کاهش این آمارباشد. همچنین ضمن تاکید بر آموزش عمومی به منظور ارتقای دانش و مهارت مردم در زمینه تشخیص و انجام مداخلات اولیه، سیستم دیس پچینگ نیز با کمک پرستارهای آموزش دیده، ارتقای کیفیت داده شود. در نهایت با استناد به مدل های مختلفی که در سطح دنیا به منظور ارائه این خدمات وجود دارد،لازم است که فرایند ارائه این خدمات، از زمان تماس با مرکز اورژانس تا انتقال مصدوم به مراکز درمانی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خدمات فوریت های پیش بیمارستانی، حوادث ترافیکی، آسیب، نظام های خدمات پیش بیمارستانی
|
  • Sm Mousavi, Sh Seyedin, A. Aryankhesal, J. Sadeghifar, B. Armoun, Y. Safari, Y. Jouyani Page 7
    Introduction

    accessing developmental goals and decreasing regional inequality requires regional planning in developing countries. Therefore, it is important to identify developmental position of regions relative to each other. The aim of this study was to classify Kermanshah province townships about situation of health structural enjoyment indicators using Scalogram Model.

    Materials And Methods

    This is a descriptive study and it determines health structural enjoyment indicators in townships of Kermanshah province. Data related to indicators were collected in 3 categories of institutional, human resources and rural health by the researcher using statistical yearbook. Data analysis was done using Scalogram Model, Excel 2010 and SPSS/18.

    Findings

    There is a large gap between townships of Kermanshah province in terms of enjoyment of structural indicators of health services. Kermanshah and Javanrud Townships with 81 score and Sarpol-e Zahab Township with 39 score were the highest and lowest scores respectively from enjoyment of health structural indicators. Generally, 50% of townships were in less developed and underdeveloped level whereas 35.72% of townships were in developed level.

    Conclusion

    High development was related to manpower indicator and low development was related to rural health institutional indicator. In order to improve less developed indicators and decrease the difference in enjoyment of health services indicators among townships, it is proposed that, development-oriented planning to be carried out appropriately with levels of development in these townships

    Keywords: Scalogram Model, Health Indicators, Development, Kermanshah
  • H. Khoshab, S. Sabzevari, N. Gholamhosseini Nejad, M. Rezaie Page 16
    Introduction

    Many factors influence patients` sleep and recognizing them can help care givers to provide good care. The aim of this study was to compare view of physicians, nurses and patients in regard to factors relating to sleep disorders in patients.

    Materials And Methods

    This descriptive-comparative study was conducted on 530 patients in medical surgical wards, nurses and physicians of those wards in Kerman Medical University Hospitals. Sampling was done on two stages of quota and consecutive. Data was gathered by “Related Factors of Patient's Sleep” questionnaire with 58 questions about environmental factors, individual-physical, individual-psychological, caring and behaviors before sleep was used. Content validity 0.96, Cronbach alpha 0.86 for questionnaire was confirmed. Data were analyzed by using SPSS/18 software, descriptive statistics, (frequency, mean, SD), independent T- test and ANOVA.

    Findings

    Factors influencing sleep health in view of physicians, nurses and patients were not significant. The most prevalent environmental factor was reported as sleeping on hospital beds and changing the bed, pain as a physical factor, being worry about family and separation from them were as mental problems. The most prevalent habit before sleeping was, talking to others and the major sleep distraction for patients, was waking them up for routine nursing cares.

    Conclusion

    Patients hospitalized in medical and surgical wards don’t have good sleep due to several reasons. Nurses can help to improve patients sleep by solving some of these problems. They can arrange a quiet environment, and try to relive some of the physical concerns. In addition they can decrease patient's anxiety by communicating and talking with them. This provides a healthy sleep which ultimately leads to mental and physical health of the patients

    Keywords: Sleep disorder, Hospitalized, Patient, Medical, Surgical unit
  • M. Heidari, S. Shahbazi, F. Derris Page 25
    Introduction
    Nowadays in the areas of health care, emergency medical personnel are increasingly exposed with issues and situations that are complex and product of the technology, understanding and awareness in the social sectors, health culture promotion, processes of diseases and frequent changes in moral and cultural characteristics. The aim of this study was to determine the effect of problem solving training on decision-making skills in emergency medical students.
    Materials And Methods
    This study is a quasi-experimental study with pre-test and post-test design that was performed in 60 graduate emergency medical students in two groups of experimental (30) and control (30). Simple sampling method was used and all students participated in this study. Then, an eight 2 hr session problem solving course was held for the experimental group. To determine the decision making skill the “Decision Making Questionnaire” was used. Content validity (0.87), with eight confirmed cases of teachers and the reliability test (0.84) were obtained using Cronbach's alpha. Data were gathered in pre and post educational program and were analyzed by SPSS/16. T test, paired T test and Squire Chi were also used in this analysis.
    Findings
    Findings revealed that decision making score in emergency medical students is low and problem solving course, positively affected the students ' decision making skill after the program in experimental group (P<0.05) and mean score of 8.66±1.89 rose to 11.36±1.62. However, decision making level did not change in control group.
    Conclusion
    In general, findings of this study indicated that the student’s decision making skill has improved. Therefore, this kind of education on problem solving in various emergency medicine domains such as: education, research and management, is recommended.
    Keywords: Problem solving, Decision making, Emergency medicine
  • T. Enayati, F. Zameni, N. Nasirpoor Deravi Page 32
    Introduction

    Given the pivotal role of information and communications, academic education has been subject to major revisions and modifications throughout the worldwide. The system may fulfill its role only if it is in an acceptable status in terms of education quality. The aim of present study was to determine the quality of educational service in Mazandaran University of Medical Sciences using Servqual Model.

    Materials And Methods

    This study was conducted by descriptive method. The population consisted of all students at Mazandaran University of Medical Sciences whom was 2,322 people. 341 students were selected from statistical population through randomized sampling. Data were collected using a 26-item Servqual Questionnaire. Validity and reliability was confirmed by previous studies. Data were analyzed using t-test of homogeneous groups using SPSS/16.

    Findings

    The findings of the study indicated that the students had higher expectations than received in dimensions of assurance (mean 4.41), responsiveness (mean 4.32), empathy (mean 4.38) and tangibles (mean 4.47). However, the services were at the same level as expectations in the dimension of reliability (mean 4.42).

    Conclusion

    The students’ expectations were higher than the services they received, and they had not complete satisfaction of educational service. The students reported relative satisfaction with the service.

    Keywords: Quality of educational services, Student's satisfaction, Servqual Model
  • M. Jalalvandi, E. Shahtahmasbi, S. Shamsollahi Page 40
    Introduction
    The purpose of development plans is expansion of public welfare and justice among urban and rural areas. These plans are good indicators for assessing the performance of country's macro plans. The aim of this study was to assess the relative efficiency of rural health macro management during the third and the early years of fourth development plan.
    Materials And Methods
    This study has been done with descriptive research method and during third plan and the early years of forth plan, between 2000 and 2007. The statistics were derived from official documents and in this regard, three inputs and five outputs indicators, data envelopment analysis mathematical model and DEA master1 software have been used.
    Findings
    During the third and fourth development plan and based on eight indicators, Tehran and Mazandaran provinces are at the top, in terms of efficiency. Totally, the difference between the lowest and highest efficiency in provinces is declining and this is sign of good management in distribution of wealth among different provinces. The sensitivity analysis showed that "ratio of behvarz to 1000 people of rural population" between the input indicators and "percentage of rural households with drinking water network" between output indicators has a great potential among the provinces for more attention and more appropriate usage, due to their least sensitivity. Moreover, the most efficient and sensitive indicator among inputs is "average per capita number of health homes and rural health centers" and the most effective and sensitive index among output is "average cost of health care of rural households, financed by government and for free".
    Conclusion
    The efficient provinces should harmonize their indicators for a proper management of their resources and costs. It means with a good management, they should reduce their sensitive indicators. On the other hand, the inefficient provinces should pay more attention to sensitize their indicators with better usage of their resources and planning for improvement in their outputs
    Keywords: Efficiency, Rural health of provinces, Household cost, Macro management, Data envelopment analysis
  • S. Serahati, F. Hosseinpanah, A. Biglarian, M. Barzin, E. Bakhshi Page 51
    Introduction
    In 21st century obesity has rapidly increased and it has become one of the greatest public health problems worldwide. The aim of this study was to determine related factors with obesity in Tehranian households.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, multivariate analysis was used to estimate the odds of obesity (BMI ≥30 kg/m2) as a function of age, sex, marital status, educational level and smoking by using data from” Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS)” database. In this study 3,935 households participants who were equal or more than 20 years old, were recruited from phase III (2006-2008) of this study. Height of participants was measured to the nearest 5 mm without considering their shoe heels. Weight and height were measured using digital electric scale and meter tape. Data were analyzed by SPSS/16 and SAS version 9.1.
    Findings
    The mean BMI was 26.59 (kg/m2) in men and 27.96 (kg/m2) in women. After adjustment for other variables, obesity odds ratios were 1.01 (P<0.001), 2.10 (P<0.001), and 1.54 (P<0.001) for age, women and married individuals, respectively. There was an inverse significant association between education and obesity. Obesity ORS were 0.83 (P<0.028) for high school and 0.50 (P<0.001) for university educational levels.
    Conclusion
    The results of this study show that related factors in this research are similar to other countries. Therefore, obesity with related factors should be considered in health programming.
    Keywords: Obesity, Odds ratio, Body Mass Index
  • M. Eskandarnejad Page 59
    Introduction
    Body image is complex concern including biological, psychological, internal and external social factors.The present research was conducted in order to determine the correlation of perceived body image and physical activity in women and men according to the different levels of Body Mass Index(BMI).
    Materials And Methods
    The present study was descriptive-correlational method and 264 subjects were selected by random stratified cluster sampling from teachers and staff of Tabriz University and they completed personal and demographic information, “Silhouette Figure Rating” and “Physical Activity Rate” questionnaires. In development the “Silhouette Figure Rating Scale”, concurrent validity with BMI have been reported 0.71 and test-retest reliability 0.78 respectively. In this research concurrent validity with BMI was obtained 0.70. Data were analyzed by SPSS/18.
    Findings
    33.3 percent of women and 48.8 percent of men in normal weight had correct perception of self body image. Also it was shown that body image almost would explain of 63 percent and 49 percent of BMI variance in men and women respectively. It was shown significant correlation between BMI and body image in women (Fisher's Exact Test =58.84, P<0.0001) and men (Fisher's Exact Test=74.18, P<0.0001). The diagnostic function was obtained in this research correctly classified 59.8 percent of people (158 of 264 people).
    Conclusion
    Obese people have the most and normal weight people have the lowest correct understanding from body image, So that nearly half of those with normal weight understand their less and more of the actual situation. Future research with different method of body image, physical activity and body max index in different group is recommended
    Keywords: Body image, Body Mass Index, Motor activity, Obesity, Thinness
  • Hr Khankeh, Sh Alinia, Ghr Masoumi, D. Khorasani Zavareh, M. Ranjbar, L. Daddoost, Sa Hosseini, M. Fallahi Khoshknab, M. Castren Page 71
    Introduction

    Prehospital services in road traffic accidents are one of the critical aspects of prehospital services. The goals of these services in traffic accidents is providing services to clients who need to on time interventions, prevention of disabilities and rapid and safe transportation by trained practitioners.The aim of this article was review the prehospital services by focus on road traffic accidents, in developed and developing countries.

    Materials And Methods

    In this review article for data gathering, data bases of Google Scholar, PubMed, CINAHL and Science Direct searched by key word strategies. Eventually 43 articles since 1999 to 2012 selected.

    Findings

    There are differences in structure, level of services and human resources in prehospital systems that created different patterns in countries. Many countries by strategies such as continuous public and professional education have compensated the weakness of other aspects.

    Conclusion

    Prehospital service systems have several aspects such staffing, education, technology, management and organization. Each country must design their appropriate pattern to provide the best service to community.

    Keywords: Prehospital Services, Road Traffic Accidents (RTA), Injury, Prehospital service systems